Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHaukeland, Marte Knutsen
dc.date.accessioned2023-06-22T00:04:08Z
dc.date.available2023-06-22T00:04:08Z
dc.date.issued2023-06-05
dc.date.submitted2023-06-21T22:01:04Z
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3072566
dc.description.abstractDet er gjort lite kostholdsdata på enkeltgrupper i Norge. Denne oppgaven tar utgangspunkt i det den ser som et kunnskapshull i ernæringsfeltet: kunnskap om erfaringer, holdninger, oppfatninger og meninger som former livsverdenen til hver enkelt, som igjen fører til livsstilsvaner. Livsstilsykdommer er et stort samfunnsproblem der om lag 8000 dødsfall årlig er forårsaket av mangelfullt kosthold i Norge. Denne studien har som formål å bidra med kunnskap om og forståelse av matvaner hos en slik enkeltgruppe, nemlig unge mannlige tømrere på Sørlandet. Studien er kvalitativ med semistrukturerte dybdeintervjuer, og resultatene er analysert med gjennom systematisk tekstkondensering (STC). Matvanene til informantene i denne studien kunne deles inn i to grupper. Den ene gruppen var etablerte menn med strukturerte hverdagsrutiner og matvaner både på jobb og på fritiden. Den andre gruppen var uetablerte menn med høy arbeidsbelastning. Dette gikk ut over måltidsmønsteret, og kunne resultere i kjappe løsninger som varmmat eller det å droppe måltider. Oppfatningene rundt sunt og usunt kosthold stod generelt i godt samsvar med gjeldende nasjonale kostråd, selv om de ikke vektla eller fulgte anbefalingene selv. Det var lite samsvar mellom matvaner og oppfatninger om sunt og riktig kosthold blant de mennene som ikke opplevde hverdagsplager knyttet til mat. Derimot var det høyere samsvar mellom matvaner og oppfatninger blant de mennene som fortalte om kostholdsrelaterte plager. Fra denne oppgavens perspektiv, kan det som en ernæringsfysiolog oppfatter som et mangelfullt kosthold, også være individuelle løsninger på utfordringer i hverdagen og kilder til glede. Denne studien kan bidra til nytenkning om klinisk vurdering av pasienter. Med dybdeintervjuer kan man se bredere meningsdimensjoner, hvor man kan møte mennesker på en måte der de kan føle seg bedre sett.
dc.language.isonob
dc.publisherThe University of Bergen
dc.rightsCopyright the Author. All rights reserved
dc.titleMatvaner og oppfatninger om kosthold hos unge mannlige tømrere
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2023-06-21T22:01:04Z
dc.rights.holderCopyright the Author. All rights reserved
dc.description.degreeMasteroppgave i klinisk ernæring
dc.description.localcodeNUCLI390B
dc.description.localcodeMAMD-NUCLI
dc.subject.nus769917
fs.subjectcodeNUCLI390B
fs.unitcode13-24-0


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel