Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorFredriksen, Anne Sophieeng
dc.date.accessioned2014-01-29T07:26:40Z
dc.date.available2014-01-29T07:26:40Z
dc.date.issued2013-12-09eng
dc.date.submitted2013-12-09eng
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/1956/7729
dc.description.abstractDenne oppgaven undersøker hva som kan forklare de siste 10 års utvikling i prisen på soya, hvete, ris og mais. Soya, hvete, ris og mais har opplevd en svært høy prisvekst fra 2002 til 2013 og i 2008 ble verden rammet av en matvarekrise hvor de fire prisene nådde rekordhøye nivåer. I denne oppgaven har jeg valgt å ta utgangspunkt i artikkelen "Recent Food Prices Movements- a Time Series Analysis" av Bryce Cooke og Miquel Robles (2009) og gjennomføre samme analyse med nyere data. I oppgaven fremlegges ulike forklaringer på hva som kan ha påvirket prisen på soya, hvete, ris og mais. I den empiriske analysen er det brukt tidsserieøkonometri for å teste forklaringskraften til teoriene som er oppgitt som mulige årsaker til den høye prisveksten på soya, hvete, ris og mais. Den empiriske analysen består av utvidet Dickey-Fuller test, minste kvadraters metode regresjonsanalyse og Granger kausalitetstest, statistikkprogrammet Stata er brukt i disse beregningene. Resultatet av analysen viser at spekulasjon, oljepris og verdenseksport har hatt en statistisk signifikant effekt på prisen på soya, hvete, ris og mais.en_US
dc.format.extent887816 byteseng
dc.format.mimetypeapplication/pdfeng
dc.language.isonobeng
dc.publisherThe University of Bergeneng
dc.titleTi års utvikling i prisen på soya, hvete, ris og mais. -En tidsserieanalyseeng
dc.typeMaster thesisen_US
dc.rights.holderCopyright the author. All rights reserveden_US
dc.description.localcodeECON390
dc.description.localcodeMASV-SØK
dc.subject.nus734103eng
fs.subjectcodeECON390


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel