Show simple item record

dc.contributor.authorDavidsen, Karita Vassdal
dc.date.accessioned2023-01-24T03:10:51Z
dc.date.available2023-01-24T03:10:51Z
dc.date.issued2022-11-18
dc.date.submitted2023-01-23T09:30:43Z
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3045512
dc.description.abstractStudiedesign: Systematisk oversikt med metaanalyse. Bakgrunn: Identifisere besparende og mildere behandlingstiltak for kneartrosepasienter, spesielt med tanke på å utfordre kostbare behandlingsformer som farmakologisk og operativ intervensjon. Hensikt: En systematisk sondering av eksisterende litteratur for å undersøke om inntak av bærplanter kan ha symptomdempende effekt hos kneartrosepasienter. Metode: De aktuelle artiklene ble funnet i databasene Embase, PubMed og CINAHL. Det viktigste inklusjonskriteriet var RCTer som undersøkte bærplanteinntak alene hos kneartrosepasienter. Primært utfallsmål var pasient-registrert smerte og sekundære utfallsmål var alle inflammasjonsmarkører og/eller pasient-registrert funksjon. Resultater: Fire RCTer ble inkludert (n = 346). RCTene tar for seg kirsebærjuice, blåbærpulver, bringebærblad-ekstrakt og jordbærpulver. Metaanalysen lot seg kun gjøre på smerte og resulterte i en total effektstørrelse på: SMD = 0,34 ([95 % CI: 0,14 til 0,55] I2=0 %, P = 0,001) på alle inkluderte artikler. Videre viste subgruppeanalyser en økende effekt ved økt intervensjonsvarighet: fra usignifikant SMD =0,15 ved uke 4-8 til 12-26 uke SMD = 0,34 ([95 % CI: 0,14 til 0,55] I2=0 %, P = 0,001). Subgruppeanalyse målt av jordbærpulver var SMD= 0,85 (95 % CI: 0,15 til 1,56) og bringebærekstrakt 400 mg SMD= 0,45 (95 % CI: 0,03 til 0,87). Angående funksjon ble det observert signifikant effekt på WOMAC-stivhet og HAQ-DI. Inflammasjonsmarkører viste signifikant bedring av: IL-6, IL-1, MMP-3, hs-TNF-, sTNF-R2 og CRP. Konklusjon: Inntak av ulike bærplanter ser ut til å ha en signifikant effekt når det gjelder smertereduksjon hos kneartrosepasienter. Denne effekten ser ut til å være på høyde med enkelte farmakologiske intervensjoner. Det observeres også en signifikant forbedring av opplevd stivhet og funksjon, samt signifikant bedring av flere inflammasjonsmarkører.
dc.description.abstractStudy design: Systematic review and a meta-analysis. Background: To identify inexpensive and less invasive treatments for knee osteoarthritis patients, to challenge the expensive treatments options as operations or pharmacology. Purpose: A systematic research for existing knowledge to examine if consumption of berry-plants could reduce symptoms in knee osteoarthritis patients (KOP). Method: The relevant articles were found in Embase, PubMed and CINAHL. The most important inclusion criteria were RCT¨s studying berry consumption alone on KOP. Primary outcome was patient-reported pain registration. Secondary outcomes were all kinds of measuring of inflammation markers and/or patient-reported function. Results: Four RCT¨s were included (n = 346). The studys examines tart cherry juice, blueberry powder, raspberryleaves-extract and strawberrypowder. The meta-analysis was only possible for pain outcome revealed following effect sizes: SMD = 0,34 ([95 % CI: 0,14 to 0,55] I2=0 %, P = 0,001) for all included articles. A subgroup analysis showed increasing effect from: non-significant SMD = 0,15 at 4-8 weeks to 12-26 weeks showed: SMD = 0,34 ([95 % CI: 0,14 to 0,55] I2=0 %, P = 0,001). Another subgroup analysis for strawberry powder showed SMD = 0,85 (95 % CI: 0,15 til 1,56) and for raspberryleaves-extract 400 mg SMD = 0,45 (95 % CI: 0,03 til 0,87). Regarding physical function significant effects were observed for WOMAC-stiffness and HAQ-DI. The following inflammation markers appear to get significantly better: IL-6, IL-1, MMP-3, hs-TNF-, sTNF-R2 and CRP. Conclusion: Consumption of different berry plants seems to significantly reduce pain in KOP. Concurrently it seems like these effects resembles the effect of certain types of oral pharmacological interventions for KOP. Its observed and significant improvement for self-evaluated stiffness and physical function, as well a significant improvement of several inflammation markers.
dc.language.isonob
dc.publisherThe University of Bergen
dc.rightsCopyright the Author. All rights reserved
dc.subjectphysical function
dc.subjectberries
dc.subjectmeta-analysis
dc.subjectinflammation markers
dc.subjectKnee osteoarthritis
dc.subjectanti-inflammation
dc.subjectosteoarthritis
dc.subjectpain
dc.subjectanti-inflammation.
dc.subjectberry consumption
dc.subjectsystematic review
dc.subjectdisability
dc.titleEn metaanalyse på effekt av bærinntak som behandling for kneartrosepasienter
dc.title.alternativeA meta-analysis to determine the effect of berry-consumption as treatment for knee osteoarthritis patients
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2023-01-23T09:30:43Z
dc.rights.holderCopyright the Author. All rights reserved
dc.description.degreeMasteroppgave i manuellterapi
dc.description.localcodeMANT395
dc.description.localcodeMAMD-MANT
dc.subject.nus761901
fs.subjectcodeMANT395
fs.unitcode13-26-0


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record