Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHaugland, Mathilde
dc.date.accessioned2023-08-17T07:21:51Z
dc.date.issued2023-06-23
dc.date.submitted2023-08-16T22:00:26Z
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3084496
dc.descriptionPostponed access: the file will be accessible after 2024-06-20
dc.description.abstractFormålet med dette forskningsprosjektet har vært å bidra til mer kunnskap om menn med innvandrerbakgrunn sin inngang til omsorgsarbeid, erfaringer knyttet til muligheter og begrensinger på arbeidsmarkedet, samt ambisjoner for fremtiden. Oppgaven gir god innsikt til erfaringer knyttet til pilotprosjekt «Prepp til helse» initiert av Menn i helse. For å undersøke temaet har jeg formulert problemstillingen: «Hvordan opplever menn med innvandrerbakgrunn som arbeider på norske sykehjem sin inngang til omsorgsarbeid og muligheter på arbeidsmarkedet?». For å bidra til å besvare den overordnede problemstillingen har jeg formulert tre forskningsspørsmål. Dette har blitt undersøkt ved å gjennomføre syv semistrukturerte intervju med menn med opprinnelse fra Syria, Eritrea, Kongo og Polen som er ansatt på norske sykehjem. Masteroppgaven har tre analysekapitler, der hvert kapittel diskuterer ett av forskningsspørsmålene. Studien har overordet vært inspiriet av livsløpsperspektivet, men benytter seg også av en tredelt typologi, objektive og subjektive mulighetsstrukturer, samt begrepet selvsosialisering. Det første analysekapittelet viser til de ulike inngangene til omsorgsarbeid informantene har erfart, dette blir knyttet til en tredelt typologi: «Seekers», «Settlers» og «Finders». Det andre analysekapittelet fremhever muligheter og begrensinger informantene har erfart i møte med det norske arbeidsmarkedet. Dette blir knyttet til både subjektive og objektive mulighetsstrukturer. I det siste kapittelet blir det satt søkelys på om informantene ønsket å ta mer utdanning og hvilke ambisjoner de hadde for fremtiden. Funnene i prosjektet viser til at informantene har ulike innganger til omsorgsarbeid og at de opplever inngangene sine ulikt, men at flere av informantene vektlegger tidligere erfaring med helse relatert arbeid når de forteller om sine motivasjoner. Funnene viser også at flertallet anså det å oppnå fagbrev som en vei til å styrke mulighetene sin på arbeidsmarkedet. Videre ble språket pekt på som en utfordring i møte med arbeidslivet. Et annet fremtreende funn var at informantene vektla sin familie og et forsørgeransvar ovenfor dem. Seks av syv informantene fortalte at de ønsket å fortsette i omsorgsarbeid. Det kom frem at ambisjonene for videre karriereplaner varierte og at faktorer som livsfase, familieansvar og alder påvirket informantenes beslutninger om videreutdanning.
dc.language.isonob
dc.publisherThe University of Bergen
dc.rightsCopyright the Author. All rights reserved
dc.subjectOmsorgsarbeid
dc.subjectbemanningsbehov
dc.subjectmenn med innvandrerbakgrunn
dc.title«Å ha fagbrev er nøkkelen til arbeidslivet». En kvalitativ studie av erfarte muligheter og innganger til omsorgsarbeid blant menn med innvandrerbakgrunn
dc.title.alternative"To have a certificate of apprenticeship is the key to the job market." A qualitative study on experienced opportunities and pathways to caregiving among men with immigrant backgrounds.
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2023-08-16T22:00:26Z
dc.rights.holderCopyright the Author. All rights reserved
dc.description.degreeMasteroppgaven
dc.description.localcodeSOS360
dc.description.localcodeMASV-SOS
dc.subject.nus732106
fs.subjectcodeSOS360
fs.unitcode15-11-0
dc.date.embargoenddate2024-06-20


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel