Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAldana Martin, Mariana
dc.date.accessioned2024-01-09T08:59:14Z
dc.date.issued2023-11-20
dc.date.submitted2023-11-20T12:01:26Z
dc.identifierSPLA350 0 O ORD 2023 HØST
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3110502
dc.descriptionPostponed access: the file will be accessible after 2028-11-20
dc.description.abstract“Den mexicanske kokken” (El cocinero mexicano) fra 1831 og “Den nye mexicanske kokken” (El nuevo cocinero mexicano) fra 1831 og «El Nuevo Cocinero Mexicano» («Den nye meksikanske kokken») fra 1845 er to anonyme publikasjoner redigert i Mexico av Mariano Galván Rivera. Analysen av disse verkene avdekker hvordan, i løpet av første halvdel av det 19. århundre, mat ble et rom for utvikling og definisjon av en fremvoksende nasjonal identitet. Selv om kritikken hovedsakelig har fokusert på analysen av 1845-utgaven, studerer dette arbeidet begge utgavene ved å sammenligne oppskriftene, konseptet med et delt bord, og de særegne ingrediensene i hver av dem. Studiet av begge tekstene avslører hvordan den første utgaven primært var rettet mot de kulturelle og økonomiske elitene i det unge landet, mens den andre søkte å nå et bredere publikum. Disse tilnærmingene speiler igjen to forskjellige perioder i Mexicos historie. Arbeidet konkluderer med at, til tross for dette formålet, “Den nye meksikanske kokken” fra 1845 ikke klarer å nå sitt mål om å være tilgjengelig for ulike sektorer av samfunnet i det 19. århundret, og at byggingen av en meksikansk identitet fortsatte å være et prosjekt ledet av elitene.
dc.description.abstract“The Mexican Cook” (El cocinero mexicano) of 1831 and “The New Mexican Cook” (El nuevo cocinero mexicano) from 1845 are two anonymous publications edited in Mexico by Mariano Galván Rivera. The analysis of these works reveals how, during the first half of the 19th century, food became a space for the development and definition of an emerging national identity. Although the critique has primarily focused on the analysis of the 1845 edition, this work studies both editions, contrasting the recipes, the notion of a shared table, and the distinctive ingredients in each. The study of both texts reveals how the first edition was mainly aimed at the cultural and economic elites of the young country, while the second sought to reach a broader audience. These approaches, in turn, reflect two different periods in Mexico’s history. The work concludes that, beyond this purpose, “The New Mexican Cook” from 1845 fails to achieve its goal of being accessible to different sectors of 19th-century society, and that the construction of Mexican identity continued to be a project led by the elites.
dc.language.isospa
dc.publisherThe University of Bergen
dc.rightsCopyright the Author. All rights reserved
dc.titleEnvuelto mexicano con sabor al siglo XIX. Un análisis de El cocinero mexicano (1831) y El nuevo cocinero mexicano (1845)
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2023-11-20T12:01:26Z
dc.rights.holderCopyright the Author. All rights reserved
dc.description.degreeMastergradsoppgave i spansk og latinamerikastudier
dc.description.localcodeSPLA350
dc.description.localcodeMAHF-SPLA
dc.description.localcodeMAHF-LÆFR
dc.subject.nus711128
fs.subjectcodeSPLA350
fs.unitcode11-20-0
dc.date.embargoenddate2028-11-20


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel