Tilrettelegging for elever med lese- og skrivevansker under praktisk arbeid i biologi. En kvalitativ studie av læreres kunnskaper om og tilrettelegging for elever med lese- og skrivevansker under praktisk arbeid i biologi i videregående skole
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3109434Utgivelsesdato
2023-11-20Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master theses [289]
Sammendrag
Biologifaget inneholder abstrakte og komplekse prosesser og teorier som kan føre til vanskeligheter med å tilegne seg kunnskapen særlig for dem som har lese- og skrivevansker. Praktisk arbeid kan være spesielt viktig fordi elever med lese- og skrivevansker kan ha ulike utfordringer som påvirker deres evne til å tilegne seg kunnskap på tradisjonelle måter. Generelt sett bidrar praktisk arbeid til å skape et mer inkluderende læringsmiljø for elever med lese- og skrivevansker ved å tilby alternative måter å lære på, fremme engasjement og øke forståelsen av fagstoffet. Det er imidlertid viktig å huske at undervisningen må tilpasses individuelle behov, og at en kombinasjon av ulike læringsmetoder ofte gir best resultater.
Denne masteroppgaven er en kvalitativ studie som ser på hvordan biologilærere tilrettelegger for elever med lese- og skrivevansker under praktisk arbeid. I denne sammenheng ble seks biologilærere, samt to naturfagslærere som jobber på skoler som spesialiserer seg på elever med ulike utfordringer, intervjuet.
Lærerne i denne studien forteller om minimal eller ingen opplæring i tilrettelegging for elever med lese- og skrivevansker fra studietiden, og at det meste de kan om dette har de lært etter at de kom i arbeid, gjennom egen erfaring og erfaringsutveksling med andre. Lærerne ønsker bedre informasjonsflyt om elevenes utfordringer, mer kunnskap om tilrettelegging spesifikt for elevene med lese- og skrivevansker, samt mer tid til den enkelte elev. Store biologiklasser på studieforberedende blir nevnt som en utfordring for individuell oppmerksomhet til den enkelte elev.
Lærerne i denne studien utfører ikke spesifikke tilrettelegginger for elever med lese- og skrivevansker under det praktiske arbeidet, men forteller om generelle tilrettelegginger som blir gjort som en del av undervisningsopplegget. Disse generelle tilretteleggingene kan deles inn i fire hovedgrupper; muntlig tydeliggjøring og diskusjon, visualisering, støtte i medelever og tilpasset etterarbeid.