va d sje øving m s i dag? Om påvirkningen fra sosiale medier på ungdommers skriving i fritids- og skolesammenheng
Master thesis
View/ Open
Date
2024-05-15Metadata
Show full item recordCollections
- Master theses [280]
Abstract
Denne undersøkelsen tar sikte på å utforske ungdomsskoleelevers evne til å tilpasse språkbruken mellom ulike skrivesituasjoner. For dagens ungdommer spiller digitalt sosialt språk en stor rolle i hverdagen, samtidig som de må forholde seg til standard rettskrivingsnormer på skolen. Basert på dette har jeg formulert følgende problemstilling: Hva kjennetegner ungdommers språkvaner på sosiale medier og har språkvanene innvirkning på hvordan de uttrykker seg i fritids- og skoletekster? Hvorvidt det formelle språket blir påvirket av det digitale sosiale språket har blitt diskutert flere ganger tidligere.
Undersøkelsen bygger på empiri fra ungdomsskoleelever ved én ungdomsskole i Nordland og én i Rogaland. Materialet består av fritidstekster fra deltakernes sosiale medier, skoletekster som er skrevet i vurderingssammenheng på skolen, elektronisk spørreskjema og gruppesamtaler. Metoden som ble benyttet er en kombinasjon av kvalitative og kvantitative data. På bakgrunn av dette gir undersøkelsen innsikt i deltakernes faktiske språkbruk og deres egne holdninger rundt dette.
Resultatene fra denne undersøkelsen viser at deltakerne i stor grad mestrer å tilpasse språket mellom de to kontekstene fritidsskriving og skoleskriving. Gjennom analyse av den faktiske språkbruken kommer det frem at deltakerne bruker språket kreativt i sin digitale sosiale skriving. De bruker blant annet dialektale trekk, engelsk, forkortelser og emotikon. I skoletekstene forholder de seg i stor grad til standard rettskrivingsnormer. Noen steder forekommer det avvik fra standarden, men dette er i de fleste tilfeller situasjonsbestemt og viser deltakernes kreativitet. Dette underbygges gjennom spørreskjemaet og gruppesamtalene, hvor deltakerne uttrykker at de vet hva som forventes av dem i ulike situasjoner. De fleste forteller at de ikke opplever utfordringer i vekslingen mellom de to skrivesituasjonene.
Undersøkelsen viser at det ikke er noen betydelige forskjeller mellom deltakerne fra Nordland og Rogaland når det kommer til om de mestrer vekslingen mellom skriving på fritiden og i skolesammenheng. Likevel finnes det forskjeller mellom gruppene i den digitale sosiale skrivingen, noe det kan det være flere grunner til. I denne sammenhengen dreier det seg antakelig mest om hva som er normen for den gitte gruppen, i tillegg til at det kan være noe tilfeldig. I sammenlikningen mellom gutter og jenter er det heller ingen store forskjeller.