Møtet mellom mennesker og maskiner: En komparativ casestudie av blå– og hvitsnipparbeideres samspill med kunstig intelligens i olje- og energisektoren i Stavanger
Master thesis
View/ Open
Date
2024-06-03Metadata
Show full item recordCollections
- Master theses [82]
Abstract
Kunstig intelligens og dens ekspansjon har tatt hele verdens oppmerksomhet med sitt potensiale. Feltet påvirker majoriteten av yrker, og det er derfor viktig for sosiologer å undersøke kunstig intelligens i alle dimensjoner der kunstig intelligent teknologi samhandler med sosiale aktører. Likevel har forskningen på kunstig intelligens i Norge ikke belyst de nødvendige aspektene. I tråd med tidligere forskning på feltet, samt relevant teori, har jeg sekvensielt gått gjennom flere faktorer, som alle bygger seg opp til hvilke erfaringer og forventninger arbeidere i olje- og energisektoren har i samspillet med kunstig intelligens.
Ved å anvende en komparativ casestudie, belyser oppgaven hvordan to grupper i olje- og energisektoren opplever teknologiske endringer, som gir innsikt i hvordan arbeidshverdagen påvirkes av kunstig intelligens.
Slik har jeg funnet at blåsnipp- og hvitsnipparbeidere i olje- og energisektoren har en ulik tilnærming til kunstig intelligens. Dette viser seg gjennom innledende tanker om kunstig intelligens, digital kompetanse og hvor tilliten er plassert til teknologien. Kun en av ti respondenter frykter for at deres arbeid skal bli automatisert, grunnet i en enorm selvtillit blant respondentene i møte med kunstig intelligens. Kunstig intelligens blir sett på som en sosial aktør og derav en digital kollega i respondentenes arbeidshverdag. Den hjelper til med arbeidsoppgaver, fullfører dem med presisjon, og muliggjør mer tid til lystbetonte oppgaver. Da respondentene føler dem mestrer menneske¬–maskin-forholdet, fører dette til en selvtillit i møte med kunstig intelligens, som gjør at til tross for programmering og mekaniske feil, usikre kilder, en bratt læringskurve, usikkerheten knyttet til nedbemanning og utfordringer generelt knyttet til kunstig intelligens, trives arbeiderne i et samspill med kunstig intelligens.
Resultatene av denne masteroppgaven bidrar til forståelsen av hvordan innføringen av kunstig intelligens omformer arbeidsprosesser og arbeidsforhold, og hvordan teknologiske innovasjoner påvirker arbeidernes roller, ferdigheter og rutiner. Dette er sentralt i sosiologiske studier av arbeid, industri og teknologi.