Hvordan imøtekommer Bufdir og Bufetat styringsproblemer i markedet for behandlingsplasser på institusjon i ny avtaleperiode og hvordan svarer disse avtalene på problemene som har vært?
Master thesis
View/ Open
Date
2024-06-15Metadata
Show full item recordCollections
- Master theses [141]
Abstract
Institusjonsplasser innen barnevernet i Norge er konkurranseutsatt med private tilbydere i tillegg til offentlige plasser. Staten ved Bufdir og Bufetat har hatt ansvaret for markedet siden overdragelsen fra fylkeskommunene i 2004. I samme periode er styringsproblemer av det private markedet godt dokumentert gjennom offentlige styringsdokumenter, rapporter og i media. Private plasser har vært ute på anbud i avtaleperioder på 4-6 år i perioden fra 2004 og i 2022 startet ny avtaleperiode. Plassene er differensiert ved omsorgsplasser og behandlingsplasser. Studien tar for seg behandlingsplasser. Avtalene er inngått mellom staten (prinsipal) ved Bufdir og Bufetat og private leverandører (agenter).
Studiens formål er undersøke hvordan nye avtaler svarer på dokumenterte styringsproblemer i markedet. Studien undersøker partene (prinsipal og agent) sin vurdering av ny avtaleperiode, tilgang på informasjon, håndtering av risiko og finansiering og ser dette opp mot aktuell teori om konkurranseutsetting av offentlige oppgaver.
Metode: Studien er uformet kvalitativt med semistrukturerte fokusgruppeintervju av seks sentrale aktører på begge sider av avtalesamarbeidet. Dataene er analysert ved bruk av systematisk tekstkondensering. Resultater: 1) Kamp om behandlingsplassene grunnet knapphet på plasser. 2) Garanti gir rigiditet og tøffe krav. 3) Asymmetrisk informasjon spiller mindre rolle. 4) Krav og standardisering, men felles ansvar for barna og ungdommene. I sum vurderes det at styringsutfordringer er imøtekommet på flere sentrale områder i ny avtaleperiode, men at kapasiteten i markedet er for lav og det totale behovet for plasser ikke er dekket inn.