Lysozyme activity in skin mucus of Atlantic salmon (Salmo salar) fed dietary insect meal
Master thesis

View/ Open
Date
2023-01-30Metadata
Show full item recordCollections
- Master theses [309]
Abstract
For å kunne produsere nok mat til en voksende verdensbefolkning er man avhengig av å produsere nok bærekraftig fôr til å opprettholde den raske veksten i akvakulturnæringen. Insekter, som har vist seg å være en god proteinkilde i akvakulturfôr, kan her representere en viktig bærekraftig råvare. Den potensielt positive effekten insekt kan ha på fiskehelse, gjør videre insekt til en enda mer relevant ingrediens som kan bli viktig for fremtiden til akvakulturnæringen. Målet med denne studien var å se etter helseeffekter ved bruk av insekt og teste hvordan en inklusjon på opptil 10% insektmel i fiskefôr ville påvirke lysozymaktiviteten i hudslimet til atlantisk laks (Salmo salar). Påvirkningen av infeksjon, lakselus, avlusing og sesongmessige temperaturendringer på lysozymaktiviteten ble også vurdert. Insektmel ble produsert fra sorte soldatfluelarver. Atlantisk laks i et åpent sjøanlegg ble fôret med tre forskjellige dietter; en kontrolldiett med 0% insektmel og to eksperimentelle dietter med henholdsvis 5% og 10% insektmel. Det ble tatt prøver fra hudslimet på fisk fra alle tre diettgruppene (10 fisk per merd, 3 merder per diett, 90 fisk totalt) hver måned i åtte måneder (S1-S8), hvor S5 bestod av to prøvetakinger, en før (S5) og en etter (S5*) avlusing. Prøvene ble analysert for lysozymaktivitet. Det ble ikke funnet noen statistisk signifikant effekt av insektmel på lysozymaktiviteten i hudslimet. Det ble heller ikke funnet noen statistisk forskjell på lysozymaktivitet i huden før og etter en avlusingsbehandling eller relatert til infeksjon, mengde lakselus eller sesongmessige temperaturendringer. Disse resultatene tyder på at insektmel tilsatt i fôr til atlantisk laks ikke hadde noen effekt på lysozymaktiviteten i hudslimet. Lysozymaktivitet så heller ikke ut til å ha blitt påvirket av en stressende avlusing, infeksjoner, lakselus eller sesongmessige temperaturendringer.