• norsk
    • English
  • norsk 
    • norsk
    • English
  • Logg inn
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
  • Department of Chemistry
  • Department of Chemistry
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Faculty of Mathematics and Natural Sciences
  • Department of Chemistry
  • Department of Chemistry
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Lipider og fettsyrekomposisjon i isbjørn (Ursus maritimus) - Stratifisering og laktering

Berntsen, Jannicke Alling
Master thesis
Thumbnail
Åpne
47647114.pdf (453.1Kb)
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/1956/5952
Utgivelsesdato
2008-06-18
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • Department of Chemistry [341]
Sammendrag
På Kjemisk Institutt ved Universitetet i Bergen blir det forsket på marine fettsyrer og jeg har vært med på å analysere fettvev fra levende isbjørn (Ursus maritimus). Materialet mottok jeg fra Norsk Polarinstitutt, i form av 49 frosne biopsiprøver. Av disse var noen lakterende og hadde derfor nylig vært gjennom en fasteperiode. Hvert individs biopsiprøve ble fordelt i dybden på flere paralleller. Dette for å vurdere om komposisjonen varierte med vevets dybde i dyret. I tillegg så jeg etter forskjeller mellom de lakterende og ikke-lakterende binnene for å finne ut hvor mye fasten og ammingen hadde å si for sammensetningen av vevet, og hvilke fettsyrer som i så fall ble mest rammet. Total lipidmengde skulle også bestemmes for noen av prøvene. Jeg brukte GC-FID (HP 5890) på fettsyrenes respektive metylestere. Til den multivariate databehandlingen benyttet jeg programmet Sirius, med fokus på prinsipalkomponentanalyse. Resultatene viste klare tegn på en stratifisering i vevet, med en-umettede fettsyrer som dominerte i det indre dybdelaget. Jeg fikk også påvist tydelige forskjeller mellom lakterende og ikke-lakterende binner, hvorav to n-3-syrer dominerte fullstendig hos de ikke-lakterende binnene. Her kom det også fram individuelle forskjeller i dybdekomposisjonen, men den lakterende faktoren overdøvet til dels stratifiseringen når prøvene ble studert som en gruppe. Den kvantitative bestemmelsen av total lipidmengde hos henholdsvis lakterende og ikkelakterende binner, viste at sistnevnte hadde signifikant høyere mengde lipider.
Utgiver
The University of Bergen
Opphavsrett
Copyright the author. All rights reserved

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit
 

 

Bla i

Hele arkivetDelarkiv og samlingerUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifterDenne samlingenUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifter

Min side

Logg inn

Statistikk

Besøksstatistikk

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit