Sammenhengen mellom mobbing og ensomhet i 18-årsalderen og arbeidstrivsel i 40-årsalderen - et livsforløpsperspektiv
Master thesis
View/ Open
Date
2024-05-15Metadata
Show full item recordCollections
- Master theses [166]
Abstract
Bakgrunn: Arbeidstrivsel er en viktig faktor for god helse. Det er nødvendig at folkehelsepolitikken iverksetter tiltak som bedrer befolkningens arbeidstrivsel for å redusere antall uføre og sykemeldte. Mobbing og ensomhet er to folkehelseproblem som kan resultere i lav arbeidstrivsel. Både mobbing og ensomhet er opplevelser og følelser som ofte debuterer i skolesammenheng. Det er dermed verdifullt med forskning som kan gi en indikator om mobbing og ensomhet har en langsiktig påvirkning på arbeidstrivsel.
Hensikt: Å videreutvikle kunnskapen om sammenhengen mellom mobbing, ensomhet og arbeidstrivsel, ved å sette det i lys av et livsforløpsperspektiv. Studien vil vurdere mobbing og ensomhet i 18-årsalderen sin direkte og indirekte sammenheng med arbeidstrivsel i 40-årsalderen.
Metode: Studien er en longitudinell korrelasjonsstudie som har innhentet data fra det longitudinelle prosjektet, Voksen i år 2000 (VITT), gjennomført ved HEMIL-senteret. Det opprinnelige utvalget bestod av 1242 respondenter, men denne studien har brukt data fra årene 1995 med et utvalg på 779 respondenter, og 2017 med et utvalg på 455 respondenter.
Resultater: Funnene viste en negativ sammenheng mellom mobbing i 18-årsalderen og arbeidstrivsel i 40-årsalderen, gjennom ensomhet i 18-årsalderen. Ensomhet i 18-årsalderen hadde en direkte sammenheng med arbeidstrivsel i 40-årsalderen.
Konklusjon: Resultatene støtter at ensomhet i 18-årsalderen har større betydning for arbeidstrivsel i 40-årsalderen, enn mobbing i 18-årsalderen. Mobbing i 18-årsalderen fungerte som en moderator i forholdet mellom ensomhet i 18-årsalderen og arbeidstrivsel i 40-årsalderen. Ensomhet i 18-årsalderen fungerte som en mediator i forholdet mellom mobbing i 18-årsalderen og arbeidstrivsel i 40-årsalderen.