Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorRygg, Lena Guldberg
dc.date.accessioned2023-01-24T03:26:02Z
dc.date.available2023-01-24T03:26:02Z
dc.date.issued2022-08-30
dc.date.submitted2023-01-23T09:31:13Z
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3045570
dc.description.abstractBakgrunn og mål: Healthy Nordic Food Index (HNFI) har vist seg å ha gunstige effekter på kardiometabolske risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer og diabetes mellitus type 2. Tidligere studier har vist en signifikant sammenheng mellom høy etterlevelse til middelhavsdietten og redusert risiko for metabolsk syndrom (MetS). Etter vår beste kunnskap er ikke HNFI blitt undersøkt ved risiko for MetS i en lokalbefolkning fra de nordiske landene. Vårt mål var å undersøke assosiasjonen mellom etterlevelse av HNFI og risikoen for MetS og dets komponenter i en middelaldrende befolkning fra Vestlandet. Metoder: Studien er en tverrsnitts studie fra Helseundersøkelsene i Hordaland 2, en studie gjennomført i 1997-99, og inkluderte en middelaldrende kohort født i 1950/51 med totalt 2533 menn og kvinner i alderen 46-49 år. Informasjon om kostholdet ble hentet fra et semi-kvantitativt matfrekvensskjema med 169 punkter. HNFI ble beregnet fra seks tradisjonelle nordiske matvarer (fisk/skalldyr, kål, epler/pærer, rotgrønnsaker, fullkorn og havregryn/frokostblandinger). Inntak over den skjønn-spesifikke median resulterte i et poeng for hver matvarekategori. Tre etterlevelsesgrupper ble definert: 0-2 poeng (lav), 3-4 poeng (middels) og 5-6 poeng (høy). Assosiasjoner mellom etterlevelse av HNFI og risikoen for MetS og dets komponenter ble vurdert ved bruk av multinomial logistisk regresjon ved justeringer for energiinntak, kroppsmasseindeks, røyking, hard fysisk aktivitet, og utdanning. Resultater: Prevalensen av MetS i den totale kohorten var 28.9 %, med høyere prevalens hos menn (36.7 %) enn kvinner (22.8 %). Deltakere med høy etterlevelse av HNFI hadde et høyere energiinntak, høyere utdanning, var mer fysisk aktiv og hadde en lavere sannsynlighet for å være nåværende røykere enn de med lav etterlevelse. Menn med høy etterlevelse hadde større sannsynlighet for MetS, sammenlignet med lav- og middels etterlevelse, selv om resultatene ikke var statistisk signifikant. Det ble ikke funnet noen assosiasjon mellom etterlevelse av HNFI og MetS for den totale populasjonen. Imidlertid var høy etterlevelse hos menn assosiert med redusert midjeomkrets (RRR 0.96, 95 % KI 0.92-0.99) og høyere systolisk blodtrykk (RRR 1.01, 95 % CI, 1.00-1.03), i den justerte modellen. Høy etterlevelse hos kvinner var assosiert med høyere serum HDL-C (RRR 1.70, 95 % KI 1.05-2.74). Konklusjon: Resultatene fra denne studien støtter ikke en assosiasjon mellom etterlevelse av HNFI og redusert risiko for MetS i en middelaldrende befolkning fra Vestlandet.
dc.language.isoeng
dc.publisherThe University of Bergen
dc.rightsCopyright the Author. All rights reserved
dc.subjectcross-sectional
dc.subjectmiddle-aged
dc.subjectcardiometabolic
dc.subjectmetabolic syndrome
dc.subjectHealthy Nordic Food Index
dc.subjectMetS
dc.subjectHNFI
dc.titleAdherence to the Healthy Nordic Food Index and the risk of metabolic syndrome - the Hordaland Health Study
dc.typeMaster thesis
dc.date.updated2023-01-23T09:31:13Z
dc.rights.holderCopyright the Author. All rights reserved
dc.description.degreeMasteroppgave i klinisk ernæring
dc.description.localcodeNUCLI395
dc.description.localcodeMAMD-NUCLI
dc.subject.nus769917
fs.subjectcodeNUCLI395
fs.unitcode13-24-0


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel