Sirkulærøkonomi i havbruksnæringen - en kvalitativ studie av laksefisknæringen i Norge
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3141764Utgivelsesdato
2024-06-03Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master theses [147]
Sammendrag
Denne masteroppgaven i samfunnsgeografi undersøker utbredelsen av sirkulærøkonomiske strategier og praksiser i Norges havbruksnæring. Formålet med studien har vært å kartlegge de praksiser som allerede er iverksatt, og de som diskuteres som fremtidige muligheter innen produksjonssystemet til oppdrettslaks og -ørret. I sammenheng med dette har det også vært sentralt å undersøke hvilke hindringer som vanskeliggjør en omlegging til sirkulærøkonomi, og hvordan det kan bidra til mer bærekraftig utvikling for næringen. Produksjonssystemet er stort også med aktiviteter utenfor landets grenser, men denne oppgaven er avgrenset til å drøfte temaet med utgangspunkt i en norsk kontekst.
Hvorvidt oppdrett av laks og ørret er bærekraftig er et omstridt tema, blant annet på grunn av utfordringer som lakselus, høy dødelighet, utslipp og mangelen på bærekraftig fôr. Sirkulærøkonomi har i nyere tid derfor blitt et politisk virkemiddel for å oppnå bærekraftig produksjon og konsum innen næringen. Gjennom feltarbeid med litteraturgjennomgang, deltakelse på seminarer og konferanser, samt 10 intervjuer med sentrale næringsaktører er problemstillingene empirisk belyst. Dataene fra analysen drøftes i lys av teori knyttet til bærekraft og sirkulærøkonomi som politisk verktøy og praktisk organisering av produksjonssystemet.
Resultatene viser at det eksisterer flere sirkulærøkonomiske praksiser som bidrar til bærekraft i næringen. Restråstoff som avskjær og dødfisk, samt materialer fra merdkonstruksjoner, samles opp, resirkuleres og gjenbrukes i stor grad, og næringen er godt i gang med utfasing av fossil energi. Fiskeslam viste seg derimot å være en underutnyttet ressurs, men med betydelig potensiale for sirkulære anvendelser. Dette ble derfor et gjennomgående tema i studien, da det trolig er her behovet for sirkulære løsninger er størst i næringen. Mulighetene for videre utvikling av sirkulære systemer beskrives som store, som i første omgang krever endringer av produksjonsanlegg. Imidlertid er det klare hindringer som vanskeliggjør utviklingen, spesielt knyttet til bruk av animalske biprodukter i produksjonssystemet. I tillegg er det utfordringer ved manglende insentiver, politisk vilje og reguleringer som er oppdatert på teknologiutviklingen. For å tilrettelegge for sirkulærøkonomisk vekst i næringen er det behov for mer forskning, samarbeid på tvers av lokalt, regionalt og nasjonalt nivå, og bedre rammevilkår for en omstilling. This master's thesis in human geography examines the prevalence of circular economy strategies and practices within Norway's aquaculture industry. The purpose of the study has been to map out and discuss the practices already implemented and those being discussed as potential options within the production systems of cultured salmon and trout. In this context, it has also been essential to investigate the obstacles that hinder a transition towards a circular economy, as well as how to better facilitate circular economic growth in the industry. The production system is extensive and extends beyond Norway's borders, however, due to the thesis's purpose and scope, the focus is placed within the Norwegian context.
Whether the farming of salmon and trout is sustainable is a contested topic, partly due to challenges such as salmon lice, high mortality rates, emissions, and the lack of sustainable feed. Circular economy has recently emerged as a political instrument to achieve sustainable production and consumption, and the implementation of circular strategies in the aquaculture industry can contribute to more sustainable production. Through fieldwork involving document analysis, participation in seminars and conferences, and conducting 10 interviews with key industry stakeholders, these issues have been examined. The data from the analysis is discussed considering theories related to sustainability and circular economy. Also, how circular economy can be a political tool for green and sustainable transformation.
The results show that there are several circular economy practices contributing to sustainability in the industry. By-products such as trimmings and dead fish, as well as materials from cage constructions, are extensively collected, recycled, and reused. The industry is also well underway with phasing out fossil energy. However, fish sludge has proven to be an underutilized resource, albeit with significant potential for circular applications. Consequently, this became a recurring theme in the study, as the need for circular solutions seems greater in this area. The potential for further development of circular systems is described as substantial, but initially requires changes to production facilities. Nevertheless, there are clear obstacles that complicate development, particularly related to the use of animal by-products. In addition, there are challenges related to the lack of incentives, political will, and regulations that are updated to reflect technological developments. To facilitate circular economic growth, there is a need for more research, collaboration across local, regional, and national levels, and better framework conditions for a transition.