Barn og unges helse og trivsel: Forekomst og sosial ulikhet i Norge og Norden
Haug, Ellen; Robson-Wold, Catharina; Helland, Trond; Jåstad, Atle; Torsheim, Torbjørn; Fismen, Anne-Siri; Wold, Bente; Samdal, Oddrun
Abstract
God helse, men innfrir ikke anbefalinger for fysisk aktivitet og fruktinntak: Jevnt over viser undersøkelsen at norske gutter og jenter i aldersgruppene 11, 13 og 15 år rapporterte god helse og høy tilfredshet med livet. Det er likevel noen utfordringer å gripe fatt i for alle aldersgruppene. Særlig gjelder det fysisk aktivitet og kostholdsvaner, og i tillegg helseplager for 15-årige jenter der fire av ti rapporterte at de hadde to eller flere helseplager oftere enn ukentlig. For fysisk aktivitet var det en lav andel som innfrir de nasjonale anbefalingene om en times daglig aktivitet, og færre i Norge enn i Norden. Det var betydelig flere som rapporterte at de drev med idrett eller fysisk aktivitet med høy intensitet minst fire ganger i uken.
Over halvparten rapporterte at de ikke innfrir de nasjonale anbefalingene om daglig inntak av frukt og grønnsaker. Elleveåringene spiser jevnt over sunnere enn 15-åringene, men siden forrige undersøkelse har fruktinntaket for denne aldersgruppen gått ned og inntaket av godteri gått opp. Når det gjelder bruk av tobakk og snus, så har det gått ned de siste ti årene, men en andel av de eldste guttene rapporterte bruk av e-sigaretter. Alkoholinntaket blant ungdom har lagt stabilt siden forrige undersøkelse.
Redusert mobbeatferd, høy skoletrivsel, men høyt skolestress: Det har vært en tilnærmet halvering i andel 11-årige gutter som rapporterte at de ble mobbet fra forrige undersøkelse, mens omfanget for de andre gruppene har lagt stabilt. Det har også vært en reduksjon i andelen yngre og eldre gutter som mobber andre og for jenter er det nesten ingen som mobber andre. Omfanget av mobbing er lavere blant norske elever sammenlignet med de nordiske. Skoletrivselen er også høyere blant norske elever for alle aldersgrupper sammenlignet med de nordiske.
Halvparten av elleveåringene rapporterte at de trivdes veldig godt på skolen. Andelen går ned med økende alder, men ligger høyere enn de andre nordiske landene. Til tross for høy skoletrivsel, rapporterte halvparten av de 13-årige jentene og 15-årige guttene og 70% av de 15-årige jentene å være svært stresset av skolearbeidet. Det høye stressnivået kan trolig også ses i sammenheng med det høyere omfanget av helseplager for de 15-årige jentene.
Sosiale medier gir problematferd, men også viktige sosiale relasjoner: Over halvparten av 15-åringene rapporterer at de har kontakt med venner på nett nesten hele tiden, og det var flere av de eldre jentene enn guttene som tok kontakt med venner via nett. Norske barn og unge har mer kontakt med venner på nett sammenlignet med de nordiske. 13-årigene rapporterte høyest omfang av problematisk bruk av sosiale medier.
Høy sosioøkonomisk status gir litt bedre helsevaner, men også mer stress: Som ved tidligere undersøkelser ser vi sosioøkonomiske forskjeller i barn og unges helse, helseatferd og sosial mediebruk. Forskjellene var i hovedsak ikke store, men barn og unge med høy sosioøkonomisk status (SØS) hadde generelt sunnere helsevaner og bedre helse enn gruppen med lav SØS. Som kontrast fant vi at jenter med høy SØS hadde høyere alkoholinntak og mer skolestress enn jenter med lav SØS. Familiens SØS ser ut til å være mindre utslagsgivende for gutter enn jenter når det gjelder helse og livskvalitet, skolestress og alkoholinntak.
Sammenlignet med det nordiske utvalget var de sosioøkonomiske forskjellene mindre gjennomgående i Norge. Funnene er likevel viktige og bør tas hensyn til i forbindelse med utvikling og implementering av tiltak for å redusere sosial ulikhet i helse og helseatferd.
Behov for tiltak: Resultatene fra undersøkelsen viser at det er behov for betydelig innsats for å øke barn og unges daglige fysiske aktivitetsnivå og inntak av frukt og grønt. Selv om norske elever trives godt på skolen, er det behov for å redusere opplevd stressnivå hos de eldste aldersgruppene og særlig jenter. Det samme gjelder hyppige helseplager. Selv om det har vært en gledelig nedgang i mobbing blant 11-årige gutter og færre mobber andre, er det fortsatt behov for videre tiltak for å nå visjonen om at ingen barn og unge skal bli mobbet. Undersøkelsen viser også at det er behov for helsefremmende tiltak som kan bidra til å utjevne de sosioøkonomiske forskjellene vi ser i unges helse, helsevaner og trivsel.