Vi må get with the program, eller fuck off. En kvalitativ studie av hvordan komikere erfarer humorregime i Norge i dag.
Master thesis
View/ Open
Date
2024-06-03Metadata
Show full item recordCollections
- Master theses [246]
Abstract
Debatten rundt humor er like dagsaktuell som den alltid har vært, både i medier og hos publikum. Med utgangspunkt i debatten rundt humor, tar denne masteroppgaven for seg hva, hvor og hvordan komikere anser de uskrevne reglene for humor å være. De uskrevne reglene bestemmer hva som er akseptabelt å vitse om i forskjellige kulturelle og sosiale sammenhenger, noe som betegnes som humorregime. Ved hjelp av kvalitative intervjuer med kjente norske standup-komikere, som Kevin Kildal, Dag Sørås, Sigrid Bonde Tusvik, Tore Sagen og Henrik Fladseth, utforskes deres erfaringer og refleksjoner rundt hva som er tillatt innenfor humor, hvor grensene går og hvordan de uskrevne reglene håndheves.
Komikerne uttrykker at de kan vitse om alt, men det kommer frem at de likevel forholder seg til uskrevne regler. Disse reglene er formet av samfunnets normer, publikums forventninger og medienes reaksjoner. Funnene indikerer at tilhørighet til tema, opplevelse av autentisitet og publikums forventninger er sentrale faktorer som bestemmer hva de uskrevne reglene innenfor humor er. De uskrevne reglene finner man i tidsånden man lever i, der mer spesifikt publikum, medier og internaliserte regler hos komikerne selv peker seg ut som steder man finner de uskrevne reglene. Det er også her man ser de uskrevne reglene bli håndhevd, med kanselleringskultur, publikum sine reaksjoner og mediene sin makt til å påvirke publikum og tidsånden.
Oppgaven konkluderer med at humorregimer er dynamiske og påvirkes kontinuerlig av endringer i kulturelle normer og samfunnets tidsånd. Komikere balanserer mellom å utfordre og tilpasse seg de uskrevne reglene for å kunne utøve overskridende humor for å ikke bli utsatt for negative reaksjoner fra publikum. Samtidig er det viktig å opprettholde en form for autentisitet både overfor publikum og seg selv. Debatten rundt humor som man har sett de siste årene har handlet mye om krenking og kansellering, der komikere ytrer at dette er negativt for humor som sjanger. Samtidig viser funnene i denne oppgaven at komikerne ikke er bekymret for å bli kansellert, men heller frykten for den direkte negative reaksjonen fra publikum i øyeblikket. Her er det det unge publikummet som peker seg ut som de som lettest blir krenket, og komikerne nevner spesielt studenter som en lettkrenket gruppe.
Gjennom en grundig analyse av intervjudata og teoretiske perspektiver på humor, gir oppgaven en unik innsikt i hvordan norske standup-komikere opplever og navigerer gjennom humorregimene i dagens tidsånd. Forskningen konkluderer med at komikere i Norge i dag forholder seg til humorregimer, selv om de ytrer at de kan vitse med alt.