Undersøkelse av formuleringstekniske aspekter for Krembase NAF og Krembase NAF som grunnlag i magistrell fremstilling
Abstract
Krembase NAF er et produkt med lang historie i norske apotek, men det er likevel begrenset informasjon tilgjengelig om de formuleringstekniske egenskapene. I denne oppgaven er derfor formuleringens robusthet undersøkt, og i hovedsak ble forholdet mellom olje- og vannfasen og sammensetning av oljefasen undersøkt. Kremenes pH, mikrostruktur og reologiske egenskaper ble testet like etter produksjon og etter tre måneder, ved å utføre viskositetstesten, flytetesten, krypetesten, frekvenssveipetesten og tre stegs tiksotropitest. De reologiske egenskapene til en prøve av Krembase NAF, fremstilt på Sykehusapoteket i Bergen, ble analysert for å sammenligne forskjellene i egenskaper ved ulik produksjonsskala. Det ble også undersøkt om Krembase NAF kan brukes som grunnlag i magistrell fremstilling av kremer tilpasset den enkelte pasient.
Fra analysene ble det funnet at alle prøvene viser ikke-newtonisk «shear thinning»-effekt. Økende andel olje viser en høyere viskositet og høyere punkt for «yield stress». Systemet er sensitivt for produksjonsparametere og oppskalering kan gi andre reologiske egenskaper ved bruk av samme formulering. Undersøkelsene utført etter tre måneders oppbevaring viste at noen av formuleringene har stabilitetsproblemer. Utblanding av vann i ferdig laget Krembase NAF ga ikke en homogen blanding, og krever ytterligere undersøkelser før det utprøves.
Description
Postponed access: the file will be accessible after 2029-06-03