dc.description.abstract | Dyrking av tare er en ny kystnæring i Norge. Ettersom etterspørsel øker, øker også behovet for mer utfyllende og grunnleggende informasjon om hva tare inneholder. I denne oppgaven fokuseres det på to brunalger Alaria esculenta og Saccharina latissima som er dyrket i nærheten av et oppdrettsanlegg ved Rongøy. Hovedfokuset er på kvantifisering av mengden kadmium, uorganisk arsen og jod, siden disse elementene vil være at spesiell interesse i forhold til mattrygghetsperspektiv. Det er totalt analysert 154 prøver av dyrket og viltvoksende butare og sukkertare hovedsakelig fra lokaliteten Rongøy, men også noen prøver fra Flatøyflu. All dyrket tare er en del av et integrert multitrofisk akvakultursystem (IMTA-system). Oppgaven gir informasjon om hvordan konsentrasjonene av uorganiske stoff endrer seg i tare i forhold til størrelser, ulikt vev, ulike lokaliteter, sesong og forskjeller i viltvoksende og dyrket tare. Taren er vurdert i et mattrygghetsperspektiv i forhold til innhold av kadmium, uorganisk arsen og jod. I tillegg til at næringsmessige bidrag er vurdert. Dyrket butare inneholder lavere konsentrasjoner av kadmium, men høyere konsentrasjoner av jod enn viltvoksende butare. Dyrket sukkertare inneholder noe mer kadmium og uorganisk arsen enn viltvoksende sukkertare. Butare og sukkertare fra oppdrettsanlegg ved Rongøy viser en økning i kadmium gjennom sesongen, dyrket sukkertare fra Flatøyflu viser motsatt trend. Det forekommer ikke en tydelig sesongvariasjon for uorganisk arsen. Sesongbildet for jodinnholdet i butare kan tyde på en økning sent i sesongen. For dyrket tare vil kadmiumkonsentrasjonen minke for tareplanter med rask veksthastighet, og konsentrasjonen er størst i vekstsonen. Svært mange uorganiske stoff hadde en negativ korrelasjon til størrelsen på taren, med unntak av total arsen. Konsentrasjonen av jod ser ut til å øke fra stilk til tuppen av butare. Påvekst av epibiota kan potensielt føre til bidrag av uorganiske grunnstoff og mosdyret (Membranipora membranacea) vil trolig føre til en økning av kadmiuminnholdet i tare. Konsentrasjonene av kadmium og uorganisk arsen utgjør ikke en trussel for konsum av butare og sukkertare. Jodkonsentrasjonen vil være begrensende element for konsum av butare og sukkertare, men ulike prosesseringsmetoder vil kunne redusere jodkonsentrasjonen. | en_US |