Symptomer og malabsorpsjon hos pasienter med selvrapportert matoverfølsomhet etter inntak av fruktose og sorbitol - en sammenligning av pasienter med selvrapportert matoverfølsomhet og friske kontroller
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/1956/2843Utgivelsesdato
2007Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Rundt 25 % av befolkningen i den vestlige verden opplever gastrointestinale plager i forbindelse med matinntak. De fleste av disse har ikke matallergi. Malabsorpsjon av fruktose og sorbitol er foreslått som årsak til slike plager.Formålet med masteroppgaven var å sammenligne forekomst av gastrointestinale symptomer ved inntak av fruktose og sorbitol hos pasienter med selvrapportert matoverfølsomhet og friske kontroller. I tillegg ville jeg prøve å påvise forskjeller i orocøkal transitt-tid, forekomst av bakteriell overvekst i tynntarmen (SIBO) og malabsorpsjon av fruktose og sorbitol hos disse to gruppene. Jeg ville også se om det var sammenheng mellom gastrointestinale symptomer og H2-produksjon.I studien inngår 15 pasienter med selvrapportert matoverfølsomhet og 15 friske kontrollpersoner. Alle gjennomgikk en hydrogen(H2)-pustetest med fruktose- og sorbitolbelastning, og besvarte to spørreskjema (Roma II (kortversjon) og symptomskjema).Ni (60 %) pasienter og ti (67 %) kontroller hadde malabsorpsjon av fruktose og sorbitol, og seks (40 %) pasienter og fem (33 %) kontroller hadde forekomst av SIBO. Den gjennomsnittlige orocøkale transitt-tiden var 91 ± 16 min i pasientgruppen og 110 ± 16 min i kontrollgruppen. Tolv (80 %) pasienter og åtte (53 %) kontroller fikk økte gastrointestinale symptomer ved fruktose- og sorbitolbelastning. Symptomene var kraftigere hos pasientene enn hos kontrollene. Det var ingen korrelasjon mellom symptomscore og arealet under kurven (AUC) av H2-produksjonen hos pasientene.Ved inntak av 25 g fruktose og 5 g sorbitol får pasienter med selvrapportert matoverfølsomhet mer og sterkere gastrointestinale symptomer i forhold til friske kontroller. Malabsorpsjon av fruktose og sorbitol, SIBO eller endringer i den orocøkale transitt-tid kan ikke alene forklare dette. Mest sannsynlig bidrar likevel slike forhold sammen med andre ukjente forhold til gastrointestinale plager etter fruktose- og sorbitolbelastning. I oppgaven sammenlignes to grupper; en pasientgruppe og en kontrollgruppe som hver består av 15 personer. Disse ble belastet med en dose på 25 g fruktose og 5 g sorbitol, de gjennomgikk en hydrogen-pustetest og besvarte to spørreskjema. Gruppene ble sammenlignet for forekomst av malabsorpsjon, SIBO, orocøkal transitt-tid og alvorlighetsgrad av symptomer.
Utgiver
The University of BergenOpphavsrett
Copyright the author. All rights reservedThe author