Matusikkerhet under den første fasen av koronapandemien blant innvandrere og for hele befolkningen i Norge
Journal article, Peer reviewed
Published version
View/ Open
Date
2021Metadata
Show full item recordCollections
Original version
Tidsskrift for velferdsforskning. 2021, 24 (2), 1-9. 10.18261/issn.2464-3076-2021-02-07Abstract
Bakgrunn: Innvandrere utgjør 15 % av befolkningen, men representerer 30–40 % av positive tilfeller av covid-19 i Norge. Inngripende smitteverntiltak og nedstengning fører til nedgang i økonomien. Matusikkerhet oppstår i situasjoner med begrenset eller usikker tilgang til ernæringsmessig tilstrekkelig og trygg mat og kan bli påvirket av krisesituasjoner. Målet med prosjektet var å undersøke matusikkerhet blant hele befolkningen og innvandrere under den første fasen av koronapandemien.
Metode: I en ekstra runde av Medborgerpanelet (NMP) svarte 4025 personer på spørsmålet «I løpet av koronapandemien, har du vært bekymret for at du vil gå tom for mat før du kan kjøpe igjen?». Samme spørsmål oversatt til fem språk (somalisk, polsk, tamil, arabisk og spansk) ble besvart av 529 innvandrere som del av studien Inncovid.Norge noen uker etter.
Hovedfunn: Blant NMP-respondentene hadde 16 % noen gang og 1 % ofte vært bekymret for å gå tom for mat. Tilsvarende prosenter var 31 % og 7 % for innvandrere, men med forskjeller mellom gruppene.
Konklusjon: Koronapandemien påvirker matsikkerhet i det norske samfunnet og rammer innvandrere spesielt. Evaluering og dekning av slike basale behov burde bli prioritert av myndighetene.