Algebra i norske lærebøker. En analyse av tre lærebøker for 8. trinn
Master thesis
View/ Open
Date
2024-06-03Metadata
Show full item recordCollections
- Master theses [130]
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker presentasjonen og struktureringen av algebra i tre utvalgte norske lærebøker i matematikk for 8.trinn. Motivasjonen for studien stammer fra de vedvarende utfordringene norske elever møter i algebra, som kommer til uttrykk gjennom internasjonale undersøkelser som PISA og TIMSS. Resultatene fra disse undersøkelsene tyder på at norske elever stadig gjør det dårligere i algebra enn andre elever på samme alder fra andre land. Dette viser at det er nødvendig å undersøke hvordan algebra blir undervist i norske skoler. Følgende problemstilling er blitt belyst i oppgaven: Hvordan presenterer og strukturer tre lærebøker algebrakapittelet for matematikk på 8.trinn, og hvilken innvirkning har dette på forståelsen av algebraiske konsepter blant elever?
I oppgaven anvendes det metodiske rammeverk til Charalambous et al. (2010), som kombinerer kvalitative og kvantitative analyseteknikker til å se på hvordan algebraiske konsepter blir presentert og brukt i lærebøkene. Analysen fokuserer på både innholdet og de pedagogiske strategiene som brukes for å formidle algebraisk tenkning. Dette inkluderer en vurdering av oppgavetyper og hvilken form for matematisk resonnering som fremmes i arbeidet med algebra.
Resultatene viser store forskjeller i måten algebra blir presentert og gjennomgått i de ulike lærebøkene. Maximum 8 og Matemagisk 8 støtter i større grad dybdelæring gjennom problemløsning og praktiske anvendelser av algebra, mens Matematikk 8 fokuserer mer på mekanisk trening og memorering av algoritmer. Disse observasjonene er sentrale og peker på viktigheten av en balansert undervisningsmetode i algebra, som utfordrer elevene og støtter deres evne til å bruke algebraiske konsepter i nye og ukjente situasjoner.